A múltnak kútja

4. Klebelsberg Kunó egri látogatása

2021. március 08. 08:00 - a múltnak kútja

Milyen volt egy miniszteri villámlátogatás Egerben 1926-ban? Pontosan 95 éve ezen a hétvégén az egri érsek vendégül látta Klebelsberg Kuno vallás- és közoktatásügyi minisztert, aki nemcsak végig járta a város büszkeségeit, a legjobb iskolákat, hanem fontos bejelentést is tett. 

Klebelsberg Kunó vallás- és közoktatásügyi miniszter 1926. március 6-án, szombat este - a korszak leggyorsabb és legelegánsabb közlekedési eszközén - a 8 órás gyorsvonattal érkezett Egerbe.

klebelsberg_kuno.png

Klebelsberg Kuno (1875-1932), vallás- és közoktatásügyi miniszter (1922-1932)  

Megérkezésekor az egybegyűlt tömeg lelkes éljenzése és az egri iskolák tanulóinak sorfala köszöntötte. Hivatalosan Szmrecsányi érsek vendége volt. A vendéglátó nevében Subik Károly, kanonok, érseki irodaigazgató, a vármegye részéről Okolicsányi Imre alispán, a város részéről pedig Trak Géza polgármester üdvözölte. Ezt követően az érseki rezidencián lévő szállására ment, ahol az Eszterházy téren lampionokkal felvonuló diákok látványos menete és nagyszámú lelkes tömeg várta. A tiszteletére adott vacsora alatt a ciszterci rend Szent Bernát gimnáziumának fúvós zenekara és énekkara Rássy Paulin tanár vezényletével adott szerenádot számára. Az Egri Népújság munkatársának beszámolója szerint a miniszter fél 11-kor vonult vissza lakosztályába és az íróasztalához ült, szállásának ablakaiból még hajnal egyig szűrődött ki fény. A látogatás másnapján, vasárnap délelőtt 9 órakor az iskolák diákjainak sorfala között Kriston Endre püspök és Subik Károly kanonok társaságában a főszékesegyházba vonult, ahol ünnepi misét hallgattak. Ezt követően reggeltől-estig intézményeket látogatott, többek között délelőtt a Líceum nevezetességeit, az érseki jogakadémiát, a tanítóképző intézetet, a felsőkereskedelmi iskolát, délután pedig, egy szűkkörű ebédet követően, a ciszterciek és angolkisasszonyok tanintézeteit, a minorita templomot és a várat.  Március 8-án, hétfő reggel a pályaudvar felé vezető útvonalon éljenző tömeg kísérte az érsek négylovas hintóját, majd a pályaudvaron az érsek elbúcsúzott a vendégétől.

A legendás munkabírású miniszter egri hétvégéjén sem tétlenkedett. Feszített tempójú programja során bejelentette, hogy a minisztérium több egri iskola építését, bővítését is támogatja. A bejelentést a város képviselőtestülete 1926. március 12-én tárgyalta, új, külvárosi iskolák létesítését tartották különösen fontosnak - összhangban a törvény szándékaival -, noha a miniszter a lábát be nem tette erre a környékre.

Klebelsberg egri bejelentésének apropóját az adta, hogy 1925-re lettek adottak az anyagi feltételek a népiskolai program megvalósításához. Klebelsberg sokat vitatott-dicsért kultúrpolitikájának kétségkívül a legelismertebb eleme az országos népiskolai hálózat kiépülése volt. Az 1926-ban életbe lépett törvény értelmében az iskolaépítés költségeinek a felét az állam biztosította, az iskolák felszerelési és a fenntartási költségei azonban már a települést terhelték. A törvény sikerességét bizonyítja, hogy 1930-ig több mint 5000 iskolaépületet, tanítói lakást húztak fel - köztük csak hetet Egerben.

A bejelentést követően hamarosan Egerben is elindultak el az építkezések, és egy-két éven belül átadták a Cifrakapu téri (ma az Eventus Művészeti, Üzleti Középiskola tulajdonában), Széchenyi utcai (78. szám, Orsolya-rend), Maklári úti, Deák Ferenc utcai (ma Szent Imre Katolikus Általános Iskola)

540px-szent_imre_school_portal_deak_st_eger_2016_hungary.jpg

A Szent Imre Katolikus Általános Iskola bejárata

Szvorényi úti, Halaspiac téri (ma Lenkey János Általános Iskola) épületeket.

 lenkey_isk2.jpg

A Lenkey János Általános Iskola homlokzata

A városi képviselőtestület elismerve Klebelsberg munkáját, amelyet Eger érdekében kifejtett, az 1926. június 25-i díszközgyűlésen díszpolgárrá választották.

                                                                                                   

                                                                                                         Kristóf Ilona - Berecz Anita

 

Klebelsberg egri látogatásáról az Egri Népújság számolt be:

Egri Népújság, 1926. március 6. 53. szám, 3.

Egri Népújság, 1926. március 7. 54. szám, címlap.

Egri Népújság, 1926. március 9. 55. szám, címlap.

Egri Népújság, 1926. június 25. 141. szám, címlap.

Egri Népújság, 1926. június 27. 143. szám, címlap

komment
süti beállítások módosítása